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dc.contributorEscuela de Ingeniería Agraria y Forestales_ES
dc.contributor.authorValenciano Montenegro, José Benito 
dc.contributor.authorMarcelo Gabella, Victoriano 
dc.contributor.authorMiguelez Frade, M. M.
dc.contributor.otherIngenieria Agroforestales_ES
dc.date2011
dc.date.accessioned2024-06-18T06:25:01Z
dc.date.available2024-06-18T06:25:01Z
dc.identifier.citationValenciano Montenegro, J. B., Marcelo Gabella, V., & Miguélez Frade, M. M. (2011). Effect of different times and techniques of molybdenum applicationon chickpea (Cicer arietinum) growth and yield. Spanish journal of agricultural research, 9(4), 1271-1278. https://doi.org/10.5424/SJAR/20110904-516-10es_ES
dc.identifier.issn1695-971X
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10612/21423
dc.description.abstract[EN] Molybdenum (Mo) plays an important role in increasing chickpea yield. In 2009, we studied the effects of different Mo application times and techniques on the response of the Kabuli chickpea (Cicer arietinum) to Mo nutrition. Pot experiments were conducted under natural conditions using two different soils from northwest Spain and following a factorial statistical pattern (7 × 2) with six replicates for each soil. A treatment of 2 mg Mo pot–1 was added to the pots at six different moments, 1 to 6 weeks after emergence (WAE), using two different application techniques (soil and foliar). Both growth and yield were affected by Mo application, but yield was more affected than total dry matter. The response was greater in the medium acid soil than in the neutral-slightly basic soil. At maturity, plants fertilized at 4 WAE produced a greater seed yield, mainly due to an increase in the number of pods per plant. Foliar Mo application was more effective, and soil Mo application should be carried out earlier in the cycle. An interaction was found between time and technique of Mo application, with the highest yield being obtained when Mo was applied at 4 WAE using foliar fertilizationes_ES
dc.description.abstract[ES] El molibdeno (Mo) juega un papel importante en el incremento del rendimiento del garbanzo. Se estudió durante 2009 la respuesta del garbanzo (tipo Kabuli) cultivado en macetas al aire libre a las aplicaciones de Mo en diferentes épocas y utilizando dos técnicas diferentes de aplicación, usando dos suelos distintos del noroeste de España según un diseño factorial (7 × 2) con seis repeticiones para cada suelo. Se añadieron 2 mg Mo maceta–1 en seis épocas diferentes, desde la primera semana después de la emergencia hasta la sexta, utilizando dos técnicas de aplicación distintas (al suelo y foliar). El crecimiento y el rendimiento se vieron afectados por la aplicación de Mo, siendo el rendimiento más afectado que la materia seca total. La respuesta fue mayor en el suelo medianamente ácido que en el suelo neutro-ligeramente básico. En la madurez, las plantas fertilizadas con Mo a las 4 semanas después de la emergencia dieron un rendimiento mayor, principalmente debido a un aumento en el número de vainas por la planta. El aumento fue mayor en el suelo medianamente ácido. La aplicación foliar de Mo fue más eficaz; mientras que la aplicación de Mo al suelo debe llevarse a cabo en épocas más tempranas. Se encontró interacción entre la época y la técnica de aplicación de Mo, obteniéndose el rendimiento más alto cuando el Mo fue aplicado vía foliar a las 4 semanas después de la emergenciaes_ES
dc.languageenges_ES
dc.publisherInstituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA)es_ES
dc.rightsAtribución 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectHortofruticulturaes_ES
dc.subjectIngeniería agrícolaes_ES
dc.subject.otherDry matteres_ES
dc.subject.otherFoliar and soil applicationes_ES
dc.subject.otherKabuli type chickpeaes_ES
dc.subject.otherPot experimentses_ES
dc.subject.otherYield componentses_ES
dc.titleEffect of different times and techniques of molybdenum applicationon chickpea (Cicer arietinum) growth and yieldes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.identifier.doi10.5424/SJAR/20110904-516-10
dc.description.peerreviewedSIes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.essn2171-9292
dc.journal.titleSpanish Journal of Agricultural Researches_ES
dc.volume.number9es_ES
dc.issue.number4es_ES
dc.page.initial1271es_ES
dc.page.final1278es_ES
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES


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