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dc.contributorEscuela de Ingeniería Agraria y Forestales_ES
dc.contributor.authorValenciano Montenegro, José Benito 
dc.contributor.authorBoto Fidalgo, Juan Antonio
dc.contributor.authorMarcelo Gabella, Victoriano 
dc.contributor.otherIngenieria Agroforestales_ES
dc.date2010
dc.date.accessioned2024-06-18T06:26:20Z
dc.date.available2024-06-18T06:26:20Z
dc.identifier.citationValenciano Montenegro, J. B., Boto Fidalgo, J. A., & Marcelo Gabella, V. (2010). Response of chickpea (Cicer arietinum L.) yield to zinc, boron and molybdenum application under pot conditions. Spanish journal of agricultural research, 3, 797-807. https://doi.org/10.5424/SJAR/2010083-1281es_ES
dc.identifier.issn1695-971X
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10612/21425
dc.description.abstract[EN] Spain is the main chickpea (Cicer arietinum) producing country in Europe, despite there are few studies on micronutrient application to chickpea. The response of chickpea to the applications of Zn, B and Mo was studied in pot experiments with natural conditions and acidic soils in northwest Spain from 2006 to 2008 following a factorial statistical pattern (5 × 2 × 2) with three replicates. Five concentrations of Zn (0, 1, 2, 4 and 8 mg Zn pot–1), two concentrations of B (0 and 2 mg B pot–1), and two concentrations of Mo (0 and 2 mg Mo pot–1) were added to the pots. Chickpea responded to the Zn, B and Mo applications. There were differences between soils. The mature plants fertilized with Zn, with B and with Mo had a greater total dry matter production. Harvest Index (HI) improved with the Zn application and with the Mo application. The highest HI was obtained with the Zn4× B2 × Mo2 treatment (60.30%) while the smallest HI was obtained with the Zn0 × B0 × Mo0 treatment (47.65%). The Zn, B and Mo applications improved seed yield, mainly due to the number of pods per plant. This was the yield component that had the most influence on, and the most correlation with seed yield. The highest seed yield was obtained from the Zn4 × B2 × Mo2 treatment (4.00 g plant–1) while the lowest was obtained from the Zn0 × B0 × Mo0 treatment (2.31 g plant–1). There was a low interaction between the three micronutrients. The Zn application was more efficient when it was applied with both B and Mo. Additional key words: dry matter, Kabuli type chickpea, micronutrients, yield componentses_ES
dc.description.abstract[ES] España es el principal productor de garbanzo en Europa, pese a ello hay pocos estudios sobre la aplicación de micronutrientes. Se estudió desde 2006 a 2008 la respuesta del garbanzo cultivado en macetas al aire libre a las aplicaciones de Zn, B y Mo, usando tres suelos ácidos, según un diseño factorial (5 × 2 × 2) con tres repeticiones. Cinco concentraciones de Zn (0, 1, 2, 4 y 8 mg Zn maceta–1), dos de B (0 y 2 mg B maceta–1) y dos de Mo (0 y 2 mg Mo maceta–1) fueron añadidas a las macetas. El garbanzo respondió a las aplicaciones de Zn, de B y de Mo, existiendo diferencias entre suelos. En la madurez, las plantas fertilizadas con Zn, B y Mo tuvieron mayor producción de materia seca. El índice de cosecha (IC) mejoró con la aplicación de Zn y de Mo. El IC más alto se obtuvo con el tratamiento Zn4 ×B2 ×Mo2 (60,30%) y el IC más bajo con el tratamiento Zn0 × B0 ×Mo0 (47,65%). Las aplicaciones de Zn, de B y de Mo mejoraron el rendimiento de semilla, principalmente debido al número de vainas por planta, componente del rendimiento más influyente y más estrechamente correlacionado con el rendimiento. El rendimiento más alto se obtuvo con el tratamiento Zn4 × B2 ×Mo2 (4,00 g planta–1) y el más bajo con el tratamiento Zn0 × B0 ×Mo0 (2,31 g planta–1). Existió una interacción poco significativa entre los tres micronutrientes, siendo la aplicación de Zn más eficaz cuando se aplicó con B y Moes_ES
dc.languageenges_ES
dc.publisherInstituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA)es_ES
dc.rightsAtribución 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectHortofruticulturaes_ES
dc.subjectIngeniería agrícolaes_ES
dc.subject.otherDry matteres_ES
dc.subject.otherKabuli type chickpeaes_ES
dc.subject.otherMicronutrientses_ES
dc.subject.otherYield componentses_ES
dc.subject.otherComponentes del rendimientoes_ES
dc.subject.otherGarbanzo tipo Kabulies_ES
dc.subject.otherMateria secaes_ES
dc.subject.otherMicronutrienteses_ES
dc.titleResponse of chickpea (Cicer arietinum L.) yield to zinc, boron and molybdenum application under pot conditionses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.identifier.doi10.5424/SJAR/2010083-1281
dc.description.peerreviewedSIes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.essn2171-9292
dc.journal.titleSpanish Journal of Agricultural Researches_ES
dc.volume.number8es_ES
dc.issue.number3es_ES
dc.page.initial797es_ES
dc.page.final807es_ES
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES


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