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dc.contributorEscuela de Ingeniería Agraria y Forestales_ES
dc.contributor.authorMarcelo Gabella, Victoriano 
dc.contributor.authorValenciano Montenegro, José Benito 
dc.contributor.authorGuerra Sánchez, Marcos 
dc.contributor.authorBoto Fidalgo, Juan Antonio
dc.contributor.otherIngenieria Agroforestales_ES
dc.date2010
dc.date.accessioned2024-06-18T06:25:44Z
dc.date.available2024-06-18T06:25:44Z
dc.identifier.citationMarcelo Gabella, V., Valenciano Montenegro, J. B., Guerra Sánchez, M., & Boto Fidalgo, J. A. (2010). Influence of film and modified atmosphere on sensory quality of roasted apple cv. Reineta. Spanish journal of agricultural research, 4, 1105-1117. https://doi.org/10.5424/SJAR/2010084-1204es_ES
dc.identifier.issn1695-971X
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10612/21424
dc.description.abstract[EN] The aim of this study was to determine the influence of film type and modified atmosphere on the sensory quality of roasted apple cv. Reineta. Roasted apples were packaged using two different films, LORE 90 COOK and CN 300, under two different modified atmosphere conditions, Extendapak 1® (100% N2) and Extendapak 47® (7.0% CO2 2.5% O2 90.5% N2). The Packaged apples were stored for 210 days at 3°C. Sensory analyses were performed every 14 days until the end of the storage period. Each sample was made up of 178 fruit for each type of packaging and for each storage time. No significant differences were found between the newly elaborated and the stored roasted apples according to the difference test until the 84th day of storage. No significant differences were found in the visual attributes of the apples, except for colour, neither between types of packaging nor between storage times. Significant differences were found in olfactory-gustatory attributes, odour intensity, sweet taste and alcoholic taste between type of packaging whereas significant differences were found between storage times for all olfactory-gustatory attributes. Juiciness was the only textural attribute that was significantly different between type of packaging and between storage times. When the film was less permeable of the film, the better the original properties of roasted apple cv. Reineta were kept better. There were significant differences between modified atmospheres, so Extendapak 1® was more appropriate than Extendapak 47® to keep the original characteristics of roasted apple cv. Reineta for a longer ties_ES
dc.description.abstract[ES] El propósito del estudio fue el de analizar la influencia del tipo de material de envasado y el tipo de atmósfera utilizada para almacenar manzana cv. Reineta asada del Bierzo. Para ello se utilizaron dos tipos de materiales de envasado LORE 90 COOK y CN 300 y dos atmósferas de envasado diferentes denominadas Extendapak 1® (100% N2) y Extendapak 47® (7.0% CO2 2.5% O2 90.5% N2). Se almacenaron durante un periodo de 210 días a 3°C. Se realizaron análisis sensoriales cada 14 días. Cada muestra estaba formada por 178 frutas por cada tipo de envasado y para cada tiempo de almacenamiento. No se encontraron diferencias significativas en la prueba triangular entre manzanas recién elaboradas y manzanas almacenadas hasta los 84 días. En los atributos visuales valorados en el análisis descriptivo solo se encontraron diferencias significativas para el color tanto entre los tipos de envasado como a lo largo de la conservación. Para los atributos olfativos-gustativos se encontraron diferencias entre tipos de envasado para la intensidad de olor, sabor dulce y sabor alcohólico y para todos los atributos durante el tiempo de envasado. De los atributos de textura solamente presentó diferencias la jugosidad tanto en el tipo de envasado como a lo largo de la conservación. La manzana cv. Reineta asada y almacenada a 3°C conservó mejor sus propiedades iniciales cuanto menor fue la permeabilidad del envase. Existieron diferencias entre el uso de Extendapak 1® frente a Extendapak 47®, siendo Extendapak 1® la atmósfera más apropiada en todos los casos, ya que mantuvo las características iniciales durante más tiempo que el restoes_ES
dc.languageenges_ES
dc.publisherSpanish journal of agricultural researches_ES
dc.rightsAtribución 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectHortofruticulturaes_ES
dc.subjectIngeniería agrícolaes_ES
dc.subject.otherModified atmosphere packaginges_ES
dc.subject.otherSensory acceptabilityes_ES
dc.subject.otherSensory analysises_ES
dc.subject.otherShelf lifees_ES
dc.subject.otherSous videes_ES
dc.subject.otherAceptabilidad sensoriales_ES
dc.subject.otherAnálisis sensoriales_ES
dc.subject.otherAtmósfera modificadaes_ES
dc.subject.otherProductos elaborados y refrigeradoses_ES
dc.subject.otherSous videes_ES
dc.subject.otherVida útiles_ES
dc.titleInfluence of film and modified atmosphere on sensory quality of roasted apple cv. Reinetaes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.identifier.doi10.5424/SJAR/2010084-1204
dc.description.peerreviewedSIes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES
dc.identifier.essn2171-9292
dc.journal.titleSpanish Journal of Agricultural Researches_ES
dc.volume.number8es_ES
dc.issue.number4es_ES
dc.page.initial1105es_ES
dc.page.final1117es_ES
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES
dc.description.projectThis research was supported by University of León Project 2006/00043/001. The authors also acknowledge the «Consejo Regulador de la Denominación de Origen Manzana Reineta del Bierzo» for its assistance, and the consumers for their collaboration to carry out the sensory testes_ES


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