Compartir
Título
Storage behaviour of ‘Reinette du Canada’ apple cultivars
Autor
Facultad/Centro
Área de conocimiento
Título de la revista
Spanish Journal of Agricultural Research
Número de la revista
2
Datos de la obra
Valenciano Montenegro, J. B., Marcelo Gabella, V., Casquero Luelmo, P. A., & Guerra Sánchez, M. (2010). Storage behaviour of «Reinette du Canada» apple cultivars. Spanish journal of agricultural research, 2, 440-447. https://doi.org/10.5424/SJAR/2010082-1198
Editor
Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA)
Fecha
2010
ISSN
1695-971X
Abstract
[EN] Apple (Malus domestica Borkh) cultivars ‘Reinette du Canada’ (RC) and ‘Reinette Grise du Canada’ (RG) have
been declared throughout the European Community as protected designation of origin (PDO) ‘Manzana Reineta del
Bierzo’. The aim of this research was to find out the influence of storage technique on quality of PDO apple cultivars
‘RC’ and ‘RG’, and to evaluate the absence of traditional post-harvest treatments in these high quality cultivars in
order to reduce pesticide residues in fruit. Apples were kept in standard cold storage or in controlled atmosphere (CA).
At harvest time and during storage, fruit from each treatment and storage technique was analysed to determine quality
parameters as well as disorder incidence. CA storage has been useful to delay the maturity process of PDO apple
cultivars ‘RC’ and ‘RG’ and to reduce the incidence of storage disorders. Apple cultivars had different behaviour so
‘RG’ cultivar showed lower weight loss (5.1%), shrivelling (6.4%) and bitter-pit (11%) than ‘RC’ cultivar (8.3%, 60.8%
and 34%, respectively) at the end of storage. The response of both cultivars to the treatment was quite different, so
‘RG’ adapted better than ‘RC’ to the absence of postharvest treatments. Untreated ‘RG’ showed more brightness, total
soluble solids (TSS) and TSS:titratable acidity values than treated ‘RG’, factors that could improve consumer acceptance.
Effectiveness of postharvest treatment in terms of bitter-pit was lower in ‘RG’ than in ‘RC’. These results indicate that
‘RG’ would adapt better to storage without the use of chemical postharvest treatments [ES] Los cultivares de manzana (Malus domestica Borkh) ‘Reineta del Canadá’ (RC) y ‘Reineta Gris del Canadá’ (RG)
han sido declarados en la Unión Europea como Denominación de Origen Protegida (DOP) ‘Manzana Reineta del Bierzo’.
El objetivo de este trabajo fue averiguar la influencia de la técnica de conservación en la calidad de los cultivares
de la DOP ‘Manzana Reineta del Bierzo’, ‘RC’ y ‘RG’, así como evaluar la ausencia de los tradicionales tratamientos
postcosecha en estos cultivares de alta calidad con objeto de reducir los residuos finales en el fruto. Las
manzanas fueron almacenadas en frío normal o en atmósfera controlada. En recolección y durante la conservación frigorífica
se determinaron los parámetros de calidad y la incidencia de enfermedades. La técnica de atmósfera controlada
fue útil para retrasar la maduración de los cultivares DOP ‘Manzana Reineta del Bierzo’ ‘RC’ and ‘RG’ y para
reducir la incidencia de alteraciones durante conservación. Los cultivares tuvieron diferente comportamiento, de manera
que ‘RG’ mostró menor pérdida de peso (5,1%), arrugamiento (6,4%) y bitter-pit (11%) que ‘RC’ (8,3%, 60,8%
y 34%, respectivamente) al final de la conservación. La respuesta de los cultivares ante el tratamiento fue diferente,
pues ‘RG’ se adaptó mejor que ‘RC’ a la ausencia de tratamientos. ‘RG’ no tratada mostró mayor brillo, sólidos solubles
totales (TSS) y TSS:Acidez titulable que ‘RG’ tratada, lo cual podría aumentar la aceptación por parte del consumidor.
La eficacia de los tratamientos postcosecha en el control de bitter-pit fue menor en ‘RG’ que en ‘RC’. Estos
resultados indicarían que ‘RG’ se adaptaría mejor a una conservación sin tratamientos químicos postcosecha
Materia
Palabras clave
Peer review
SI
URI
DOI
Aparece en las colecciones
- Untitled [5590]
Files in questo item
Tamaño:
72.70
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.size-kilobytes
Formato:
Adobe PDF