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Título
Influence of film and modified atmosphere on sensory quality of roasted apple cv. Reineta
Autor
Facultad/Centro
Área de conocimiento
Título de la revista
Spanish Journal of Agricultural Research
Número de la revista
4
Cita Bibliográfica
Marcelo Gabella, V., Valenciano Montenegro, J. B., Guerra Sánchez, M., & Boto Fidalgo, J. A. (2010). Influence of film and modified atmosphere on sensory quality of roasted apple cv. Reineta. Spanish journal of agricultural research, 4, 1105-1117. https://doi.org/10.5424/SJAR/2010084-1204
Editorial
Spanish journal of agricultural research
Fecha
2010
ISSN
1695-971X
Resumen
[EN] The aim of this study was to determine the influence of film type and modified atmosphere on the sensory quality
of roasted apple cv. Reineta. Roasted apples were packaged using two different films, LORE 90 COOK and CN 300,
under two different modified atmosphere conditions, Extendapak 1® (100% N2) and Extendapak 47® (7.0% CO2 2.5%
O2 90.5% N2). The Packaged apples were stored for 210 days at 3°C. Sensory analyses were performed every 14 days
until the end of the storage period. Each sample was made up of 178 fruit for each type of packaging and for each
storage time. No significant differences were found between the newly elaborated and the stored roasted apples
according to the difference test until the 84th day of storage. No significant differences were found in the visual attributes
of the apples, except for colour, neither between types of packaging nor between storage times. Significant differences
were found in olfactory-gustatory attributes, odour intensity, sweet taste and alcoholic taste between type of packaging
whereas significant differences were found between storage times for all olfactory-gustatory attributes. Juiciness was
the only textural attribute that was significantly different between type of packaging and between storage times. When
the film was less permeable of the film, the better the original properties of roasted apple cv. Reineta were kept better.
There were significant differences between modified atmospheres, so Extendapak 1® was more appropriate than
Extendapak 47® to keep the original characteristics of roasted apple cv. Reineta for a longer ti [ES] El propósito del estudio fue el de analizar la influencia del tipo de material de envasado y el tipo de atmósfera utilizada
para almacenar manzana cv. Reineta asada del Bierzo. Para ello se utilizaron dos tipos de materiales de envasado
LORE 90 COOK y CN 300 y dos atmósferas de envasado diferentes denominadas Extendapak 1® (100% N2) y Extendapak
47® (7.0% CO2 2.5% O2 90.5% N2). Se almacenaron durante un periodo de 210 días a 3°C. Se realizaron análisis
sensoriales cada 14 días. Cada muestra estaba formada por 178 frutas por cada tipo de envasado y para cada tiempo
de almacenamiento. No se encontraron diferencias significativas en la prueba triangular entre manzanas recién
elaboradas y manzanas almacenadas hasta los 84 días. En los atributos visuales valorados en el análisis descriptivo
solo se encontraron diferencias significativas para el color tanto entre los tipos de envasado como a lo largo de la conservación.
Para los atributos olfativos-gustativos se encontraron diferencias entre tipos de envasado para la intensidad
de olor, sabor dulce y sabor alcohólico y para todos los atributos durante el tiempo de envasado. De los atributos
de textura solamente presentó diferencias la jugosidad tanto en el tipo de envasado como a lo largo de la conservación.
La manzana cv. Reineta asada y almacenada a 3°C conservó mejor sus propiedades iniciales cuanto menor fue
la permeabilidad del envase. Existieron diferencias entre el uso de Extendapak 1® frente a Extendapak 47®, siendo Extendapak
1® la atmósfera más apropiada en todos los casos, ya que mantuvo las características iniciales durante más
tiempo que el resto
Materia
Palabras clave
Peer review
SI
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