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Título
Response of chickpea (Cicer arietinum L.) yield to zinc, boron and molybdenum application under pot conditions
Autor
Facultad/Centro
Área de conocimiento
Título de la revista
Spanish Journal of Agricultural Research
Número de la revista
3
Datos de la obra
Valenciano Montenegro, J. B., Boto Fidalgo, J. A., & Marcelo Gabella, V. (2010). Response of chickpea (Cicer arietinum L.) yield to zinc, boron and molybdenum application under pot conditions. Spanish journal of agricultural research, 3, 797-807. https://doi.org/10.5424/SJAR/2010083-1281
Editor
Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA)
Fecha
2010
ISSN
1695-971X
Résumé
[EN] Spain is the main chickpea (Cicer arietinum) producing country in Europe, despite there are few studies on
micronutrient application to chickpea. The response of chickpea to the applications of Zn, B and Mo was studied in
pot experiments with natural conditions and acidic soils in northwest Spain from 2006 to 2008 following a factorial
statistical pattern (5 × 2 × 2) with three replicates. Five concentrations of Zn (0, 1, 2, 4 and 8 mg Zn pot–1), two
concentrations of B (0 and 2 mg B pot–1), and two concentrations of Mo (0 and 2 mg Mo pot–1) were added to the pots.
Chickpea responded to the Zn, B and Mo applications. There were differences between soils. The mature plants fertilized
with Zn, with B and with Mo had a greater total dry matter production. Harvest Index (HI) improved with the Zn
application and with the Mo application. The highest HI was obtained with the Zn4× B2 × Mo2 treatment (60.30%) while
the smallest HI was obtained with the Zn0 × B0 × Mo0 treatment (47.65%). The Zn, B and Mo applications improved
seed yield, mainly due to the number of pods per plant. This was the yield component that had the most influence on,
and the most correlation with seed yield. The highest seed yield was obtained from the Zn4 × B2 × Mo2 treatment (4.00
g plant–1) while the lowest was obtained from the Zn0 × B0 × Mo0 treatment (2.31 g plant–1). There was a low interaction
between the three micronutrients. The Zn application was more efficient when it was applied with both B and Mo.
Additional key words: dry matter, Kabuli type chickpea, micronutrients, yield components [ES] España es el principal productor de garbanzo en Europa, pese a ello hay pocos estudios sobre la aplicación de micronutrientes.
Se estudió desde 2006 a 2008 la respuesta del garbanzo cultivado en macetas al aire libre a las aplicaciones
de Zn, B y Mo, usando tres suelos ácidos, según un diseño factorial (5 × 2 × 2) con tres repeticiones. Cinco concentraciones
de Zn (0, 1, 2, 4 y 8 mg Zn maceta–1), dos de B (0 y 2 mg B maceta–1) y dos de Mo (0 y 2 mg Mo maceta–1) fueron
añadidas a las macetas. El garbanzo respondió a las aplicaciones de Zn, de B y de Mo, existiendo diferencias entre
suelos. En la madurez, las plantas fertilizadas con Zn, B y Mo tuvieron mayor producción de materia seca. El índice de
cosecha (IC) mejoró con la aplicación de Zn y de Mo. El IC más alto se obtuvo con el tratamiento Zn4 ×B2 ×Mo2 (60,30%)
y el IC más bajo con el tratamiento Zn0 × B0 ×Mo0 (47,65%). Las aplicaciones de Zn, de B y de Mo mejoraron el rendimiento
de semilla, principalmente debido al número de vainas por planta, componente del rendimiento más influyente
y más estrechamente correlacionado con el rendimiento. El rendimiento más alto se obtuvo con el tratamiento
Zn4 × B2 ×Mo2 (4,00 g planta–1) y el más bajo con el tratamiento Zn0 × B0 ×Mo0 (2,31 g planta–1). Existió una interacción
poco significativa entre los tres micronutrientes, siendo la aplicación de Zn más eficaz cuando se aplicó con B y Mo
Materia
Palabras clave
Peer review
SI
URI
DOI
Aparece en las colecciones
- Untitled [5509]
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